Галоўная / Навiны / Навiны рэспублiкi
03.09.2021

Малахава: харчаванне ў школах павінна быць не толькі карысным, але і смачным

2 верасня, Мінск /Кар. БЕЛТА/. Харчаванне ў школах павінна быць не толькі карысным, але і смачным. Аб гэтым сёння журналістам расказала загадчыца аддзялення гігіены дзяцей і падлеткаў Рэспубліканскага цэнтра гігіены, эпідэміялогіі і грамадскага здароўя Ала Малахава, перадае карэспандэнт БЕЛТА.

Як адзначыла загадчыца, асноўны прынцып рацыянальнага харчавання для дзяцей перш за ўсё - адэкватнасць. "Харчаванне павінна адпавядаць нормам па каларыйнасці, наборы бялкоў, тлушчаў, вугляводаў, адпавядаць узросту і фізічнай актыўнасці. Неабходна, каб яно было разнастайным. Штодзень дзіця павінна ўжываць мяса, рыбу, агародніну, фрукты, малако (каля 500 мл за дзень), уключаючы шклянку кефіру на ноч. Два разы на тыдзень есці смятану і тварог, а сметанковае масла і алей павінны быць у рацыёне дзіцяці кожны дзень", - расказала Ала Малахава.

Акрамя таго, загадчыца адзначыла, што харчаванне ў дзіцячых садах і школах і іншых установах адукацыі павінна быць бяспечным. Гэта датычыцца прадуктаў, іх гатавання, умоў, тэрмінаў захоўвання і выканання правіл асабістай гігіены.

"Існуюць некаторыя праблемы ў харчаванні. Як правіла, ва ўстановах агульнай сярэдняй адукацыі - адмова ад харчавання і наяўнасць харчовых адходаў. Гэтыя праблемы ўзаемазвязаныя. Апошнім часам змяніліся смакавыя прыхільнасці ў дзяцей. У вучняў павінен быць выбар, і калі ёсць стравы, якія дзеці не ядуць, трэба іх замяняць. Дзеці ядуць вачамі, і тут важна ўсё: як аформлена зала, якая сервіроўка стала і як выглядаюць работнікі харчовага блока. Часта асноўная прычына адмовы ад харчавання ў старшакласнікаў - знешні выгляд повараў. Часцей за ўсё харчовыя адходы - гэта суп, хлеб і салодкія напіткі", - адзначыла загадчыца.

Паводле слоў Алы Малахавай, вырашэннем гэтай праблемы можа стаць выбар хлеба, які любяць дзеці, змяншэнне колькасці супавых дзён і ўвядзенне ў меню чаю без цукру. Аднак трэба разумець, што школьнае харчаванне - гэта ўсяго 20-25 працэнтаў ад сутачнай патрэбнасці дзіцяці.

"Значная роля ў захаванні здароўя належыць рацыянальнаму харчаванню, якое павінна быць ашчаджальным па складзе і спосабе гатавання, - адзначыла начальнік аддзела па арганізацыі харчавання Нацыянальнага інстытута адукацыі Міністэрства адукацыі Рэспублікі Беларусь Люцыя Міхальчук. - Гарачае харчаванне для дзяцей і школьнікаў арганізуецца на аснове прыкладных двухтыднёвых рацыёнаў, якія распрацоўваюцца з улікам прынятых норм і на падставе фізіялагічных патрэбнасцей узросту і сезона. Органы дзяржнагляду праводзяць гігіенічную ацэнку, а за бяспеку і якасць адказвае вытворчы кантроль".

Арганізацыяй харчавання ў гэтых установах дашкольнай і агульнай сярэдняй адукацыі займаецца камбінат школьнага харчавання і цэнтры па забеспячэнні дзейнасці ўпраўленняў па адукацыі дзевяці адміністрацыйных раёнаў Мінска. Паводле слоў намесніка старшыні Камітэта па адукацыі Мінгарвыканкама Ірыны Чарняўскай, у сталіцы на сённяшні дзень працуе 464 дашкольныя ўстановы, у якіх вучацца амаль 90 тыс. дзяцей, і 245 устаноў агульнай сярэдняй адукацыі, у якіх навучаецца каля 220 тыс. вучняў.